Skidanje kamenca

Kamenac predstavljaju tvrdokorne naslage na površini zuba. Nastaje taloženjem materija koje se prirodno nalaze u našoj pljuvački, kao i materija koje unosimo spolja, npr. hranom. U pitanju je proces koji se prirodno dešava u našim ustima, s tim što ga neke naše navike mogu ubrzati.

Kamenac na zubima nije samo estetski, već i zdravstveni problem.

On čini idealnu podlogu za razvoj bakterija, koje mogu dalje dovesti do mnogih komplikacija na zubima i desnima, kao i do gubitka zuba.

Skidanje kamenca sa zuba ultrazvukom

Uklanjanje kamenca se nekada obavljalo ručno i to je bio veoma bolan postupak. Sada se kamenac sa zuba skida potpuno bezbolno i rutinski, specijalnim ultrazvučnim aparatom.

Uklanjanje kamenca sa zuba uz pomoć ultrazvučnog aparata spada u najefikasnije metode čišćenja zuba od tvrdokornih naslaga.

Ova metoda ne oštećuje gleđ zuba, a maksimalno je komforna za pacijenta.

Aparat emituje ultrazvuk određene frekvence koji sa lakoćom uklanjanju nagomilan talog na zubima bezbolno, brzo i temeljno. Aparat takođe ispušta mlaz vode ili posebnu tečnost za hlađenje, koja pomaže u uklanjanju odvojenih čestica kamenca i smanjenju toplote generisane ultrazvučnim vibracijama.

Nakon temeljnog uklanjanja kamenca, radimo tuširanje desni i poliranje zuba kako bi se uklonile preostale površinske mrlje i zubi učinili glatkim, što otežava nakupljanje novog plaka i kamenca.

Koliko često skidati kamenac sa zuba?

Nakon skidanja kamenca niko vam ne garantuje da se on neće vratiti. Vraćanje kamenca je moguće nakon mjesec dana do nakon nekoliko godina.

Preporuka da se kamenac uklanja sa zuba jednom do dva puta godišnje, a kod pušača i češće.

Metode uklanjanja kamenca kod kuće nisu dovoljno efikasne i postoji vjerovatnoća da oštetite zubnu gleđ. Uklanjanje kamenca obavezno prepustite vašem stomatologu.

Da li boli skidanje kamenca sa zuba?

Postupak skidanja kamenca sa zuba obično ne izaziva bol, ali može biti blago neugodan za pojedine pacijente. Ultrazvučnim skidanjem kamenca naslage se uklanjanju bez direktnog kontakta sa zubom, što smanjuje neugodnost.

Ako imate obilne naslage kamenca, posebno ispod linije desni, proces može biti malo neugodniji zbog potrebe za dubljim čišćenjem.

Osobe sa osjetljivim desnima ili zubima mogu osjetiti veću neugodnost tokom procesa, tako da stomatolog može primijeniti lokalni anestetik u obliku gela ili spreja kako bi smanjio neprijatan osjećaj.

Iskustvo i tehnika stomatologa takođe igraju veliku ulogu u tome koliko će tretman biti udoban.

Stomatolozi ordinacije Lopičić obučeni su da koriste nježne, a efikasne tehnike maksimalno komforne za sve pacijente, bez obzira na stanje njihovih zuba i desni.

Skidanje kamenca i poliranje zuba

Kada se skidanje kamenca obavi, slijedi poliranje zuba. Poliranje predstavlja uklanjanje naslaga, neravnina i površinskog pigmenta sa vaših zuba.

Ovim postupkom uklanjaju se neravnine koje su nastale prilikom skidanja kamenca sa zuba.

Pomoću specijalnog aparata koji pod visokim pritiskom izbacuje fino granulirane abrazivne čestice uklanjaju se i najmanje neravnine na površini zuba, a naročito veoma uporne pušačke pigmentacije.

Poliranje pored toga što doprinosi ljepšem i boljem izgledu samih zuba nakon skidanja kamenca, ima i još jednu mnogo važniju svrhu. Poliranjem se spriječava ponovno nastajanje kamenca, ili barem prolongira period do sledećeg nastajanja.

Takođe, poliranje doprinosi izbijeljivanju zuba za jednu do dvije nijanse. Izbijeljivanje zuba tehnikom poliranja je zdravo i preporučljivo. Poliranjem se ne oštećuje gleđ zuba.

Stomatološka ordinacija Lopičić nudi usluge skidanja kamenca sa zuba i poliranja po pristupačnim cijenama, zajedno ili odvojeno, zavisi od vas. 

Cijena skidanja kamenca i poliranja zuba

Ponovno pojavljivanje kamenca je nemoguće spriječiti, ali je moguće odložiti održavanjem pravilne i redovne higijene zuba. Ukoliko imate problem kao što su naslage od kamenca ili vam samo treba poliranje zuba, dođite u stomatološku ordinaciju Lopičić koja vam nudi usluge čišćenja i poliranja zuba.

Nemojte čekati poslednji trenutak i zanemarivati probleme vaših zuba.