Ortodoncija

Ortodoncija ili ortopedija vilice je oblast stomatologije koja se bavi proučavanjem i ispravljanjem nepravilno postavljenih zuba prilikom rasta i nepravilnih međuviličnih odnosa. Ispravljanje zuba se vrši mobilnom ili fiksnom protezom, ili njihovom kombinacijom.

Ortodoncija kod djece

Ortodoncija se bavi proučavanjem zuba i položaja viličnih kostiju i kod djece. Starosno ograničenje za početak ortodontske terapije ne postoji, ali je poželjno proces ispravljanja zuba početi u što ranijem periodu života.

Djeca bi trebalo da imaju prvi ortodonski pregled najkasnije sa svojih sedam godina.

Proteze se mogu nositi bez obzira da li pacijent ima mliječne, mliječne i stalne ili samo stalne zube. Ukoliko primijetite na djetetu da ima predispozicije za loš i nepravilan zagrižaj, savjetujemo vam da ga odvedete na ortodonski pregled.

Ortodontski pregled i terapija

Ortodontski pregled u stomatološkoj ordinaciji Lopičić obavlja tim stomatologa specijalista iz oblasti ortodoncije.

Naš tim stručnjaka pažljivo će proučiti stanje vaših zuba i vilice i predložiti kako treba da izgleda ortodontska terapija.

U zavisnosti od problema koji imate, kod nas možete dobiti neku od sledećih usluga:

  • ispravljanje zuba
  • folije za ispravljanje zuba
  • splintovi
  • stavljanje nekog od ortodonskih aparata
  • fiksne proteze
  • proteze za djecu
  • proteze za ispravljanje zuba

Fiksni i mobilni ortodontski aparati

Stomatološka ordinacija Lopičić se bavi izradom ortodonskih aparata. Postoje mobilni i fiksni zubni aparati, a koji će se aparat preporučiti pacijentu, zavisi od prethodne procjene u kojoj učestvuje naš tim stručnjaka.

Mobilni ortodontski aparat

Mobilni ortodontski aparati (mobilne proteze za zube) su prilagodljiva ortodontska pomagala napravljena da koriguju nepravilnosti zuba i vilice kod djece i odraslih. Mobilni aparati se mogu skidati, što omogućava lakše održavanje oralne higijene.

Ovi aparati se posebno se preporučuju djeci mlađeg uzrasta za različite ortodontske probleme, (nepravilno poravnanje zuba, preveliki razmak između zuba, probleme sa zagrižajem). Mogu se prilagoditi rastu i promjenama u ustima, te su često prvi korak u ortodontskom tretmanu prije nego što se pređe na fiksne aparate.

Izrađuju se individualno za svakog pacijenta nakon pažljive dijagnoze i planiranja tretmana.

Uspjeh tretmana u velikoj mjeri zavisi od saradnje pacijenta, posebno kada je riječ o redovnom nošenju aparata i temeljne oralne higijene.

Fiksni ortodonski aparat

Fiksni aparat za zube se stavlja ukoliko je nemoguće ispravljanje zuba izvršiti mobilnim aparatom. Fiksni zubni aparat se sastoji od metalnih šrafića koji se specijalnim lijepkom pričvršćuju za svaki zub ponaosob i povezuju žicom. Žice se povremeno prilagođavaju ili zamjenjuju tokom tretmana kako bi se zubi postupno pomjerali u željeni položaj.

Tretman fiksnim aparatima može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, što zavisi od složenosti slučaja. Tokom nošenja aparata važno je održavati besprekornu oralnu higijenu kako bi se izbjegla pojava karijesa i bolesti desni.

Iako nošenje fiksnog aparata za zube zna da bude izazov, posebno u početnim fazama tretmana, rezultati su često impresivni.

Folije za ispravljanje zuba

Naša ordinacija nudi i sve popularniju uslugu ispravljanja zuba uz pomoć folija.

One se izrađuju od fleksibilne plastike prilagođene za udobno nošenje preko zuba. Terapija se sastoji od serije folija koje se postepeno mijenjaju na dvije nedelje, pri čemu svaka nova folija pomjera zube ka željenom položaju.

Prednosti folija za ispravljanje zuba su gotovo neprimjetan izgled, lakša oralna higijena u odnosu na tradicionalne proteze i manja količina iritacija unutar usta. Međutim, zahtijevaju disciplinu u nošenju jer ih pacijent može samostalno vaditi i stavljati, što može uticati na uspjeh terapije.

Cijene ortodontske terapije u ordinaciji Lopičić

Cijena folija, mobilnih i fiksnih ortodonskih aparata za ispravljanje zuba varira od uzrasta pacijenta i komplikovanosti problema koji ima. Cijena fiksnih zubnih aparata je obično veća od mobilnih iz razloga što su pouzadniji i efikasniji u riješavanju problema.

Za precizne informacije o ortodontskom tretmanu i cijeni terapije možete zakazati pregled u našoj ordinaciji putem kontakt obrasca ili naših brojeva telefona.