Protetika

Protetika predstavlja granu stomatologije čiji je zadatak da nadomjesti zube koji fale ili popravi izgled već postojećih.

Razlozi za gubitak zuba su brojni: karijes, fizička trauma, parodontopatija, erozija zuba, različita stanja i bolesti, poput dijabetesa, osteoporoze, autoimunih bolesti itd.
Ukoliko vam nedostatak jednog ili više zuba remeti svakodnevni život ili jednostavno niste zadovoljni izgledom vaših zuba, možete ih modifikovati.

U okviru stomatološke ordinacije Lopičić vaše zube je moguće ispraviti i mijenjati pomoću ljuspica (fasete), krunica, mostova, mobilnih i fiksnih proteza.

Pozovite nas da zajedno kreiramo vaš savršen osmijeh.

Zubna protetika u ordinaciji dr Lopičić

U okviru stomatološke ordinacije Lopičić možete zakazati bilo koju od navedenih usluga, po veoma povoljnim cijenama:

  • Metalo-keramičke krunice
  • Bezmetalne keramičke krunice (cirkonijum, presovane (staklo keramika), litijum disilikatne)
  • Fasete (keramičke, kompozitne, porcelanske)
  • Parcijalne pločaste proteze
  • Parcijalne skeletirane proteze
  • Totalne proteze

Keramičke i kompozitne fasete

Komadići kompozitnog ili keramičkog materijala koji se postavljaju na prednji dio zuba po tačno određenom kalupu klijenta nazivaju se kompozitne, odnosno keramičke ljuspice ili fasete. Njihova svrha je da poboljšaju izgled zuba, njegovu boju i oblik.

Neravnomjerno postavljeni zubi, nejednake boje, sa neravnim udubljenjima i ispupčenjima, nepopunjen prostor između zuba - sve su ovo problemi koji se daju riješiti uz pomoć kompozitnih ljuspica ili faseta.

U okviru stomatološke ordinacije Lopičić možete uraditi kompozitne ljuspice po mjeri vaših zuba.

Krunice i most za zube

Krunice za zube su protetička rešenja dizajnirana da poboljšaju funkciju i estetiku oštećenih zuba. Napravljene od materijala poput porcelana, keramike ili metala, krunice obavijaju i štite cijelu vidljivu površinu zuba, vraćajući mu originalni oblik, veličinu i snagu.

Primjena krunica je raznovrsna - od obnove zuba koji su oštećeni zbog karijesa ili traume, do poboljšanja izgleda zuba koji su promijenili boju ili oblik. U ordinaciji Lopičić izrađujemo bezmetalne i metalo-keramičke krunice.

Krunice se stavljaju ukoliko imate problema sa jednim zubom ili više njih na različitim mjestima (ne u nizu).

Most za zube savjetujemo u slučaju da imate više zuba u nizu koje je potrebno ojačati. Most je konstrukcija koja se montira na izbrušene zube koji stoje u nizu, izrađuje se od materijala sličnih onima za krunice koji takođe doprinose dugotrajnoj funkcionalnosti i estetici vaših zuba.

Odluka između postavljanja krunice ili mosta često zavisi od specifične situacije pacijenta, uključujući obim oštećenja zuba, stanje susednih zuba, kao i finansijske i estetske preferencije pacijenta.

Proteza za zube

U slučaju nedostatka većeg broja zuba predlažemo vam zubnu protezu. U zavisnosti stanja vaše vilice, zajedno sa vama biramo najbolje moguće rešenje.

Mobilna proteza za zube

Kako samo ime govori, u pitanju je zubna proteza koja se može skidati. Ima mogućnost prekrivanja postojećih zuba i krunica i time daje bolji estetski efekat. Ovakav odabir proteze za zube pored svoje funkcije koju odlično obavlja, ima i očiglednu praktičnu prednost - lako održavanje oralne higijene.

Totalna i parcijalna proteza za zube

Parcijalne proteze omogućavaju zamjenu jednog ili više izgubljenih zuba. Ove proteze se oslanjaju na preostale zube i oralno tkivo za potporu, a ponekad i na metalne kvačice za dodatnu stabilnost.

Totalne proteze se koriste kada pacijent nema nijedan preostali prirodni zub. One se oslanjaju isključivo na oralno tkivo i vilicu za potporu, precizno su prilagođene da odgovaraju anatomiji pacijenta, osiguravajući prijanjanje i udobnost pri nošenju.

Savršeno imitiraju izgled prirodnih zuba i desni, vraćajući funkcionalnost i estetiku usta.

Totalne proteze zahtijevaju period adaptacije, tokom kojeg se pacijenti navikavaju na nošenje, govor i žvakanje s novim protezama.

Cijene stomatološke protetike u ordinaciji Lopičić

Tim stručnjaka ordinacije Lopičić posvijećen je pružanju izuzetnih stomatoloških protetskih radova koristeći najmodernije tehnologije i materijale.

Naš cilj je da vam pružimo rješenje koje će savršeno odgovarati vašem budžetu i potrebama.

Pogledajte cjenovnik, a za dodatne informacije kontaktirajte nas već danas i zakažite vašu besplatnu konsultaciju. Rado ćemo odgovoriti na sva pitanja i pomoći vam da odaberete najbolju opciju za vaš osmijeh.