Parcijalne pločaste proteze

 

Parcijalne pločaste proteze se preporučuju pacijentima koji žele da nadoknade više izgubljenih zuba. Pacijenti se uglavnom odlučuju za parcijalne pločaste proteze jer imaju premalo zuba da bi se napravio fiksni most ili presuđuje finansijska situacija. Ovakav tip proteze je ekonomičan.

 

Ekonomičnost je prednost parcijalne pločaste proteze. Mana je u tome što se pritisak prenosi na loš način. Prilikom žvakanja se vrši prenošenje pritiska direktno na sluzokožu. Parcijalna pločasta proteza je tip mobilne proteze jer pacijent ima mogućnost da je vadi i stavlja kada poželi. Svrha pločaste proteze je da uspostavi normalan odnos između donje i gornje vilice kao i da osposobi funkcionalnost zuba i usta. Pločaste proteze možemo podijeliti u dvije grupe.

 

  1. Akrilatne proteze
  2. Valplast proteze ili silikonska proteza

 

Akrilatna proteza

 

Prva grupa su klasične akrilatne proteze koje se sastoje iz akrila i metalnih kukica. U sastav klasične akrilatne proteze ulazi akrilat. Od akrilata se pravi dio proteze čija je funkcija da zamojeni nedostatak vilične kosti. U akrilat se vrši ugrađivanje vještačkih zuba. Treći i poslednji dio pločaste proteze je metalni dio. Metalni dio ima svrhu da poveže protezu sa ostatkom prirodnih zuba pacijenta. Ti metalni dijelovi izgledaju kao žičane kukice. Pločasta proteza od akrilata pored svojih prednosti posjeduje i mane. Mane pločastih proteza se ogledaju u tome da njenim nošenjem se nanosi šteta preostalim prirodnim zubima pacijenta i kosti vilice zbog pritiska na sluzokožu koji je nemoguće izbjeći.

 

Valplast proteza ili silikonska proteza

 

Druga grupa su valplast proteze. Valplast proteza je elastična i sačinjavaju je specijalna najlonska vlakna, koja joj i daju osobinu elastičnosti. Posjeduje određenu dozu elegancije pri nošenju. Pacijenti se veoma brzo navikavaju na ovaku protezu i mnogo je bolje podnose. Kukice kojima se povezuje sa ostalim zubima su izrađene od istog materijala tako da su neprimjetne. Valplast proteza mora uvjek biti u vlažnoj sredini jer u suprotnom gubi svoja svojstva, postaje krhka i lomi se. Pacijent nije u mogućnosti da se ponaša sa pločastom protezom kao što bi mogao da ima ugrađene zube ili most iz razloga što pločasta proteza loše reaguje na sile žvakanja.

 

Pločasta proteza bi trebalo da bude privremeno riješenje pacijentu dok ne postane finansijski sposoban da sebi obezbijedi neko bolje riješenje. Pločaste proteze možete raditi u našoj stomatološkoj ordinaciji Dr Lopičić po povoljnim cijenama.

Parcijalne plocaste proteze- Akrilatna i Valplast proteza - Stomatoloska ordinacija Podgorica

"Ordinacija Lopičić" nudi zaposlenje

Stomatološkoj ordinaciji Lopičić potrebni doktor stomatologije i stomatološka sestra. Više informacija možete videti ovde...

 

Izbjeljivanje zuba 

Izbjelite vaše zube u našoj ordinaciji po odličnoj cijeni. Detaljnije informacije možete vidjeti ovdje .

 

 

Bezmetalna krunica/navlaka za jedan dan!

Krunica se izradjuje u toku istog dana pomocu kompjuterskog softver sistema CEREC najnovije generacije njemacke firme SIRONA. 

detaljnije...

Anketa
Kako ste saznali za naš sajt ?
Putem Google pretrage
Preporuka prijatelja
Preko društvenih mreža
Neki drugi način
Rezultati