Oralna higijena kod trudnica

15.12.2012

 

Trudnoća je period kada su problemi sa zubima češći nego inače.Ukoliko je moguće, prepručuje se poseta stomatologu pre trudnoće i otklanjanje svih postojećih kvarova. U trudnoći su zubi mnogo osjetljiviji nego inače i može doći do ubrzanog propadanja zubnog tkiva.Može doći do jakih bolova, i ispadanja zubi usled oštećenja desni.Nije tačna informacija da zubi u trudnoći propadaju usled nedostatka kalcijuma.

 

Beba se snabdeva kalcijumom iz kostiju trudnice a ne iz zuba. Kod žena se u toku trudnoće javlja hormonski disbalans koji je pored nedovoljne oralne higijene, glavni razlog propadanja zuba.Promena nivoa hormona je razlog zbog kojeg zubi i desni postaju osjetljiviji nego inače.

 

 

Osjetljivost zuba u periodu trudnoće dovodi do bržeg razaranja zuba bakterijama. Takođe je pojavljivanje zubne infekcije češće nego inače. Promena hormona kod žena u periodu trudnoće dovodi do raznih problema kao što su oticanje desni i krvarenje prilikom pranja zuba.

 

 

Parodontopatija i gingivitis - lecenje 

 

Kod trudnica se takođe češće nego inače mogu javiti oboljenja zuba kao što su gingivitis i paradontopatija.Gingivitis je uglavnom izazvan hranom koja se zadržava između zuba i desni i omogućva bakterijama da u veoma kratkom periodu načine štetu.Bakterije koje se talože između zuba i desni izazivaju upalu i čine veoma neprijatan osjećaj kod trudnice kao što je crvenilo i krvarenje.Period trudnoće koji je najpogodniji za pojavu gingivitisa je drugo tromesečje.

 

Paradontopatija nastaje usled nelečenja, ili neadekvatnog lečenja gingivitisa.Ukoliko dođe do paradontopatije, slijedi razaranje vilične kosti i tkiva. Posledni stadijum paradontopatije jeste ispadanje zuba i ozbiljne infekcije koje mogu ugroziti bebino zdravlje.Da biste izbegli ovakva oboljenja savjetuje se odlazak stomatologu u toku trudnoće bar dva puta. Preporučuje se da pravilno održavate oralnu higijenu pre trudnoće kako biste izbjegle pojavu bilo kakvih problema u toku trudnoće.Ukoliko dođe do bilo kakavih stomatoloških problema u toku trudnoće neophodno je odmah se javiti vašem stomatologu i sanirati problem kako biste izbjegli mogućnost da ugrozite zdravlje vaše bebe.

 



Povezani članci

Stomatoloske ordinacije Podgorica - Parodontopatija i gingivitis - Lecenje

"Ordinacija Lopičić" nudi zaposlenje

Stomatološkoj ordinaciji Lopičić potrebni doktor stomatologije i stomatološka sestra. Više informacija možete videti ovde...

 

Izbjeljivanje zuba 

Izbjelite vaše zube u našoj ordinaciji po odličnoj cijeni. Detaljnije informacije možete vidjeti ovdje .

 

 

Bezmetalna krunica/navlaka za jedan dan!

Krunica se izradjuje u toku istog dana pomocu kompjuterskog softver sistema CEREC najnovije generacije njemacke firme SIRONA. 

detaljnije...

Anketa
Kako ste saznali za naš sajt ?
Putem Google pretrage
Preporuka prijatelja
Preko društvenih mreža
Neki drugi način
Rezultati