"Ordinacija Lopičić" nudi zaposlenje

Stomatološkoj ordinaciji Lopičić potrebni doktor stomatologije i stomatološka sestra. Više informacija možete videti ovde...

 

Izbjeljivanje zuba 

Izbjelite vaše zube u našoj ordinaciji po odličnoj cijeni. Detaljnije informacije možete vidjeti ovdje .

 

 

Bezmetalna krunica/navlaka za jedan dan!

Krunica se izradjuje u toku istog dana pomocu kompjuterskog softver sistema CEREC najnovije generacije njemacke firme SIRONA. 

detaljnije...

Anketa
Kako ste saznali za naš sajt ?
Putem Google pretrage
Preporuka prijatelja
Preko društvenih mreža
Neki drugi način
Rezultati

Oralna higijena kod trudnica

15.12.2012

 

Trudnoća je period kada su problemi sa zubima češći nego inače.Ukoliko je moguće, prepručuje se poseta stomatologu pre trudnoće i otklanjanje svih postojećih kvarova. U trudnoći su zubi mnogo osjetljiviji nego inače i može doći do ubrzanog propadanja zubnog tkiva.Može doći do jakih bolova, i ispadanja zubi usled oštećenja desni.Nije tačna informacija da zubi u trudnoći propadaju usled nedostatka kalcijuma.

 

Beba se snabdeva kalcijumom iz kostiju trudnice a ne iz zuba. Kod žena se u toku trudnoće javlja hormonski disbalans koji je pored nedovoljne oralne higijene, glavni razlog propadanja zuba.Promena nivoa hormona je razlog zbog kojeg zubi i desni postaju osjetljiviji nego inače.

 

 

Osjetljivost zuba u periodu trudnoće dovodi do bržeg razaranja zuba bakterijama. Takođe je pojavljivanje zubne infekcije češće nego inače. Promena hormona kod žena u periodu trudnoće dovodi do raznih problema kao što su oticanje desni i krvarenje prilikom pranja zuba.

 

 

Parodontopatija i gingivitis - lecenje 

 

Kod trudnica se takođe češće nego inače mogu javiti oboljenja zuba kao što su gingivitis i paradontopatija.Gingivitis je uglavnom izazvan hranom koja se zadržava između zuba i desni i omogućva bakterijama da u veoma kratkom periodu načine štetu.Bakterije koje se talože između zuba i desni izazivaju upalu i čine veoma neprijatan osjećaj kod trudnice kao što je crvenilo i krvarenje.Period trudnoće koji je najpogodniji za pojavu gingivitisa je drugo tromesečje.

 

Paradontopatija nastaje usled nelečenja, ili neadekvatnog lečenja gingivitisa.Ukoliko dođe do paradontopatije, slijedi razaranje vilične kosti i tkiva. Posledni stadijum paradontopatije jeste ispadanje zuba i ozbiljne infekcije koje mogu ugroziti bebino zdravlje.Da biste izbegli ovakva oboljenja savjetuje se odlazak stomatologu u toku trudnoće bar dva puta. Preporučuje se da pravilno održavate oralnu higijenu pre trudnoće kako biste izbjegle pojavu bilo kakvih problema u toku trudnoće.Ukoliko dođe do bilo kakavih stomatoloških problema u toku trudnoće neophodno je odmah se javiti vašem stomatologu i sanirati problem kako biste izbjegli mogućnost da ugrozite zdravlje vaše bebe.

 Povezani članci