Kako sačuvati zdravlje usta i zuba

18.01.2013

 

Pored vodjenja samostalne oralne higijene, neophodna je i pomoć stomatologa. Prvi i osnovni savjet za zdrav i blistav osmijeh je redovno pranje zuba i jezika. Pored pranja zuba da bi održali zube jakim i zdravim neophodno je da imate zdravu ishranu. Takođe neophodno je da odlazite na preventivne preglede stomatologu bar jednom godišnje. Oralna higijena, koja je obavezna, je niz svakodnevnih aktivnosti koje moramo obavljati ukoliko želimo zdrave i jake zube. Pranje zuba je neophodno svakog dana najmanje dva puta. Prvi put ujutru kad ustanete i drugi put uveče pred spavanje.

 

 

Preporučljivo je i prati više od dva puta u toku dana, recimo posle svakog obroka. Prilikom održavanja oralne higijene zuba se koristi četkica za zube, pasta za zube i konac. Vašu oralnu higijenu možete pospiješiti dodatno ispiranjem usta rastvorom nakon pranja zuba. Konac možete koristiti posle svakog jela i na taj način spriječite nastajanja naslaga, koje su okom nevidljive, a nastanjuju se između zuba.

 

 

Prilikom pranja zuba četkicom vodite računa da pravite pravilne pokrete i da pranje traje dva do tri minuta minimum. Pranje zuba ujutru i uveče je neophodno. Uveče se lučenje pljuvačke smanjuje što omogućava bakterijama da se brže razmnožavaju. Na taj način će one dovesti do brže razgradnje zubnog tkiva i napraviti štetu.

 

Zato ne dozvolite da budete nemarni i lijenji i da zbog toga vaši zubi ispaštaju. Redovno pranje zuba minimum dva puta dnevno, ujutru i uvece, je obavezno. Četkica kojom perete zube je neophodno da bude od sintetičkih vlakana i srednje ili meke tvrdoće, da ne bi došlo do oštećenja desni.

 

Nakon pranja dobro isperite četkicu i odložite uspravno kako bi se osušila do sledećeg korišćenja. Četkicu bi trebalo menjati na svaka dva do tri mjeseca. Potrebno je poznavati pravilnu tehniku pranja zuba. Uz korišćenje pravilne tehnike potrebno je oko tri minuta za redovno pranje zuba.

 

Brinite o svojim zubima na vrijeme, vodite pravilnu i redovnu oralnu higijenu kako biste izbjegli nepotrebna oštećenja zuba.Povezani članci

Zdravlje usta i zuba - Stomatoloski pregledi -Dr. Lopicic- Podgorica

"Ordinacija Lopičić" nudi zaposlenje

Stomatološkoj ordinaciji Lopičić potrebni doktor stomatologije i stomatološka sestra. Više informacija možete videti ovde...

 

Izbjeljivanje zuba 

Izbjelite vaše zube u našoj ordinaciji po odličnoj cijeni. Detaljnije informacije možete vidjeti ovdje .

 

 

Bezmetalna krunica/navlaka za jedan dan!

Krunica se izradjuje u toku istog dana pomocu kompjuterskog softver sistema CEREC najnovije generacije njemacke firme SIRONA. 

detaljnije...

Anketa
Kako ste saznali za naš sajt ?
Putem Google pretrage
Preporuka prijatelja
Preko društvenih mreža
Neki drugi način
Rezultati